Вирій творчих паростків методиста ЗП(ПТ)О

https://padlet.com/metodkompas/padlet-6uundk49a2vdmpcl

четвер, травня 28, 2020

Про вільнообрані предмети в ЗППТО - робочі навчальні плани-2020


      Лист НМЦ ПТО          28.05.20.        № _13/4-220               (надіслано в ЗППТО 28.05.20р.)                                                                                                                                    
На підставі наказу Міністерства освіти і науки України від 13.10.2010 р. № 947 «Про затвердження типової базисної структури навчальних планів для підготовки кваліфікованих робітників у професійно-технічних навчальних закладах», листа Департаменту професійної освіти Міністерства освіти і науки України  від 30.03.2017р. № 3-239 на предмети, що вільно обираються, відводиться від 25 до 45 годин один раз за повний курс, в залежності від тривалості терміну навчання.
Предмети за вибором визначаються закладом освіти у межах гранично допустимого навчального навантаження з урахуванням інтересів та потреб здобувачів освіти, рівня навчально-методичного та кадрового забезпечення, а також з урахуванням профілю професій, за якими у ЗП(ПТ)О здійснюється підготовка
Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Дніпропетровській області напрацьовано  методичні поради щодо якісного формування варіативної частини робочих навчальних планів ЗП(ПТ)О (додаються) .
Принагідно повідомляємо, що у закладах освіти можe використовуватися лише навчально-методичне забезпечення (програми, література), що має відповідний гриф. Із зазначеним переліком можна ознайомитись на сайті Міністерства освіти і науки України www.mon.gov.ua та на сайті Інституту модернізації змісту освіти www.imzo.gov.ua
Рекомендуємо методичні поради взяти до відома та використання.
         
                                                                                                                                        Додаток
до листа НМЦ ПТО у Дніпропетровській області
___28.05.20№13/4-220
                                                                    МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ЩОДО ЯКІСНОГО ФОРМУВАННЯ ВАРІАТИВНОЇ ЧАСТИНИ РОБОЧИХ НАВЧАЛЬНИХ ПЛАНІВ ЗП(ПТ)О


При формуванні варіативної частини робочого навчального плану необхідно врахувати:

1.     профільність ЗП(ПТ)О;
2.     професію, яку набувають здобувачі освіти (кожної групи окремо);
3.     інтереси та запити здобувачів освіти (по групах);
4.     що предмети повинні мати програми на які є грифи Міністерства освіти і науки та НАПН України, Інституту модернізації  змісту освіти, Інституту ПТО;
5.     наявність фахових педагогів, запрошених до викладання фахівців за профілем, професією  (відповідність освіти);
6.     створення необхідних умов щодо викладання обраних предметів, курсів та навчання здобувачів освіти.

       На даний час МОН для використання  в закладах загальної середньої освіти, а отже і в  ЗППТО, рекомендує наступні предмети з якими Ви можете познайомитись за посиланням: https://docs.google.com/spreadsheets/d/16NyRYEKgeQ4T5BE68La-s2gn0q2MPyIWSWx-Vdw-zmA/edit?ts=5a364195#gid=337295027
      З навчальними програмами з предметів що вільно обираються для закладів загальної середньої освіти, які рекомендовані Міністерством освіти і науки  Ви можете ознайомитись за посиланням:

- «Моя громадянська свідомість. Запобігання корупції» для учнів 9-11-х класів, всіх закладів загальної середньої освіти  (17 годин) Програма МОН.
-  «Технологія сучасного виробництва». Навчальна програма курсу за вибором для 10 (11) класів закладів загальної середньої освіти. (Схвалено для використання в закладах загальної середньої освіти (лист Інституту модернізації змісту освіти МОНУ лист від 14.08.2018 № 22.1/12-Г-746)
- «Українознавство» - курс розвитку національної  ідентичності, приналежності до громадянства України.  (Схвалено для використання у загальноосвітніх навчальних закладах (лист Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України від 03.07.2014 р. № 14.1/12-Г-1058)

- «Проєктування і конструювання об’єктів техніки» (Замість раціоналізаторства)
Схвалено для використання в загальноосвітніх навчальних закладах
(лист Інституту модернізації змісту освіти МОНУ лист від 03.07.2019 № 22.1/12-Г-534)

-«Проєктування виробів в етностилі» (творчий курс замість раціоналізаторства) (Міністерство освіти і науки. Інститут педагогіки НАПН України Схвалено для використання в закладах загальної  середньої освіти (лист Інституту модернізації змісту освіти МОНУ лист від 03.07.2019 № 22.1/12-Г-532)

- «Фінансова грамотність. Фінанси. Що, чому, як» (35 год.) для закладів загальної  середньої освіти (автори Сможенко Т.С.., Кузнєцова О.Я.) ДВНЗ Університет банківської справи.  Лист МОН від 28.05.19р. № 1/11- 4995

Програми курсів за вибором  психологічного  спрямування  та боротьба з булінгом в закладах загальної середньої освіти :
Лозова К.С. Програма факультативного курсу “Знай та розвивайся”(про відносини в учнівському середовищі та шляхи подолання негативних явищ.)
-«Взаємини України та Європейського Союзу» (актуальна тема  з огляду на участь ЗП(ПТ)О в програмах ЄС для профтехосвіти України)
Навчальна програма спеціалізованого курсу.  (автори Кудрашов А.М.,Гев’юк У.Ю.)  Чернівецький ОІППО. Лис ІМЗО від 15.07.2019р.22. 1/ 12-Г-681

-«Навчальна програма курсу за вибором «Основи кібербезпеки». (актуально в умовах  інформаційних воєн локального та глобального характеру), (автори Войцеховський М.О., Гапонок Ю.М., Проценко Т.Г.)  
Лист ІМЗО від 06.06.2019р.№ 22.1/12-Г- 32

         В кожній навчальній групі здобувачам освіти може бути запропоновано курс розвивального, творчого формату. Без дублювання (часткових повторів) теоретичного матеріалу предметів професійної та загальноосвітньої підготовки.
         Зміст програми можливо компонувати (не порушуючи послідовність та логічність викладу матеріалу) у відповідності до кількості виділених навчальних годин, затверджуючи на засіданні МК та/або педагогічній раді.
          Також повідомляємо, що педагогічні працівники ЗП(ПТ)О можуть розробляти авторські курси, які повинні бути розглянуті на педраді навчального закладу, отримати рекомендації Навчально-методичної ради НМЦ ПТО та гриф МОН через рішення/протокол науково-методичної ради  Інституту модернізації  змісту освіти.    
      

 












Немає коментарів:

Дописати коментар